MAKOWIEC NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z MASĄ MAKOWĄ PRZYGOTOWANĄ Z KOGEL

Agnieszka
Ciasta
21.02.2024 13:45
MAKOWIEC NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z MASĄ MAKOWĄ PRZYGOTOWANĄ Z KOGEL

Kocham makowce a zwłaszcza mój mąż dlatego specjalnie z dedykacją dla niego przygotowałam ten oto pyszny makowiec zapraszam do zapoznania się z przepisem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2024/02/makowiec-na-ciescie-drozdzowym-z-masa.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Makowiec na cieście drożdżowym z masą makową przygotowany na koglu

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 180 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 550 kcal
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 200g cukru
  • 250ml mleka
  • 130g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 kg maku
  • 200g cukru
  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • 200g rodzynek
  • 100g migdałów
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przepis

Ten przepis na makowiec na cieście drożdżowym z masą makową przygotowaną na koglu to prawdziwa eksplozja smaku. Ciesz się wspaniałym smakiem maku zawartym w delikatnym drożdżocho cieście, który zaskakuje przy każdym gryzie. Mak zmielony na koglu zyskuje wyraźniejszy smak, który idealnie współgra z delikatnością ciasta drożdżowego. Dodatek migdałów i rodzynek wypełnia całość smakiem i dodaje charakteru. Choć przygotowanie tego ciasta wymaga trochę cierpliwości i wysiłku, efekty na pewno Cię zadowolą. Makowiec na cieście drożdżowym z masą makową przygotowaną na koglu to idealny deser na święta i nie tylko. Swoim wyglądem i smakiem zaskoczy wszystkich Twoich gości. Polecamy!

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, masło, jajka, szczyptę soli oraz skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Nastepnie odsączamy mak i mielimy go na koglu. Dodajemy resztę składników: cukier, mleko, masło, rodzynki, migdały i esencję waniliową. Całość dokładnie mieszamy.
  • Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na prostokątny placek. Na cieście równomiernie rozkładamy masę makową, a następnie zwijamy ciasto w rolkę.
  • Roll makowiec umieszczmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut.
  • Po upieczeniu makowiec studzimy, następnie możemy go posypać cukrem pudrem lub polukrować.