pyszny deser bez pieczenia
🍴 Ciasto bananowo-kawowe bez pieczenia - dla miłośników egzotycznych smaków
- Liczba porcji: 8
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 396 kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 4g
Składniki
- 2 banany
- 200g herbatników
- 100g masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200g serka mascarpone
- 50g cukru pudru
- 150 ml śmietanki kremówki
Przepis
Ciasto bananowo-kawowe bez pieczenia to idealny deser dla wszystkich, którzy uwielbiają nietuzinkowe połączenia smaków. Słodkość banana idealnie komponuje się z głębokim smakiem kawy, a chrupiący spód z herbatników dodaje deserowi wyjątkowej struktury. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga użycia piekarnika, co jest dużym plusem szczególnie w gorące dni. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, odstawić do lodówki i po kilku godzinach delektować się wspaniałym smakiem. Ciasto bananowo-kawowe bez pieczenia to doskonały pomysł na szybki i efektowny deser, który z pewnością zachwyci gości na każdej imprezie. Wystarczy tylko patrzeć, jak szybko znika z talerzy...
- Podgrzewaj masło, aż się będzie całkowicie roztopione. Połącz rozpuszczone masło z rozkruszonymi herbatnikami.
- Umieść mieszankę herbatników i masła na dnie formy na ciasto. Wyrównaj i ugnieć, tworząc spód ciasta. Wstaw formę do lodówki na 15 minut.
- W międzyczasie, zmiksuj banany na gładką masę. Dodaj kawę rozpuszczalną, mascarpone oraz cukier puder. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Delikatnie połącz ze słodką masą bananową.
- Rozprowadź krem bananowy na zastygłym spodzie z herbatników. Wstaw całość do lodówki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!