Czekoladowe ciasto z masą serową

Ciasta
01.02.2024 12:32
Czekoladowe ciasto z masą serową

Pyszne ciasto czekoladowa z masą serową. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne na każdą okazję. Ciasto składa się puszystej warstwy kakaowej oraz delikatnej masy serowej. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/czekoladowe-ciasto-z-masa-serowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Czekoladowe ciasto z masą serową - Deser, który kocha każdy!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g sera białego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka

Przepis

Czekoladowe ciasto z masą serową to niebo w gębie dla każdego łasucha. Jest to połączenie intensywnego smaku ciemnej czekolady z delikatną masą serową, które tworzą idealną harmonię. Przepis jest dość prosty, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Każdy kęs to małe przyjemności, które sprawiają, że nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Ciasto jest idealne na różnego rodzaju okazje - rodzinne uroczystości, spotkania z przyjaciółmi, czy po prostu do popołudniowej kawy. Ponadto, jest to doskonały sposób na wykorzystanie sera, który nam został. Przepis można modyfikować według własnych upodobań, np. dodając do masy serowej owoce. Niezależnie od zmian, smak ciasta będzie zachwycał. Warto więc poświęcić nieco czasu i upiec to przepyszne ciasto. Zaskocz swoich bliskich i ciesz się wspólnym, słodkim momentem.

  • Rozpoczynamy od przedgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy czekoladowej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
  • Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodajemy do niej jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przygotowujemy masę serową. Ser mieszamy z cukrem waniliowym, budyniem i mlekiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Następnie wykładamy formę do pieczenia papierem, a na nim rozprowadzamy masę czekoladową, a na wierzch wykładamy masę serową.
  • Pieczenie rozpoczynamy od 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.