Pyszne ciasto ze starego zeszytu w odrobinę nowszej wersji. Zamiast budyniowego dałam krem z mascarpone i zamiast wiśni lub jabłek dałam karmelizowane gruszki... wyszło rewelacyjne... Polecam i zapraszam po przepis...
🍴 Fale Dunaju z gruszkami i mascarpone – przepis dla smakoszy
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 7g
Składniki
- 4 gruszki
- 250g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- kakao do posypania
Przepis
Ten przepis na Fale Dunaju z gruszkami i mascarpone to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Gruszki dodają deserowi lekkości i delikatnego, owocowego smaku, który doskonale komponuje się z bogactwem smaku serka mascarpone. Sernik jest naprawdę łatwy do przygotowania i gwarantuje niesamowite doświadczenie kulinarne. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi, a także jako deser po obiedzie czy kolacji. Pamiętaj, żeby skropić gruszki sokiem z cytryny – nadadzą one deserowi lekko kwasowy smak, który pięknie kontrastuje ze słodkością ciasta. Ten przepis to dowód na to, że prostota jest kluczem do pysznej kuchni. Zachęcamy do wypróbowania!
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- W miseczce mieszamy serek mascarpone ze szklanką cukru. Dodajemy jajka, powoli mieszając.
- W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do mieszanki z mascarpone.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem, układamy plasterki gruszek, a na wierzch wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Po wystygnięciu posypujemy ciasto kakao. Smacznego!