Fale dunaju z gruszkami i mascarpone

Kasia
Ciasta
26.01.2024 17:16
Fale dunaju z gruszkami i mascarpone

Pyszne ciasto ze starego zeszytu w odrobinę nowszej wersji. Zamiast budyniowego dałam krem z mascarpone i zamiast wiśni lub jabłek dałam karmelizowane gruszki... wyszło rewelacyjne... Polecam i zapraszam po przepis...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/01/fale-dunaju-z-gruszkami-i-mascarpone.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Fale Dunaju z gruszkami i mascarpone – przepis dla smakoszy

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 4 gruszki
  • 250g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • kakao do posypania

Przepis

Ten przepis na Fale Dunaju z gruszkami i mascarpone to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Gruszki dodają deserowi lekkości i delikatnego, owocowego smaku, który doskonale komponuje się z bogactwem smaku serka mascarpone. Sernik jest naprawdę łatwy do przygotowania i gwarantuje niesamowite doświadczenie kulinarne. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi, a także jako deser po obiedzie czy kolacji. Pamiętaj, żeby skropić gruszki sokiem z cytryny – nadadzą one deserowi lekko kwasowy smak, który pięknie kontrastuje ze słodkością ciasta. Ten przepis to dowód na to, że prostota jest kluczem do pysznej kuchni. Zachęcamy do wypróbowania!

  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • W miseczce mieszamy serek mascarpone ze szklanką cukru. Dodajemy jajka, powoli mieszając.
  • W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do mieszanki z mascarpone.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem, układamy plasterki gruszek, a na wierzch wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
  • Po wystygnięciu posypujemy ciasto kakao. Smacznego!