Pyszne ciasto ze starego zeszytu w odrobinę nowszej wersji. Zamiast budyniowego dałam krem z mascarpone i zamiast wiśni lub jabłek dałam karmelizowane gruszki... wyszło rewelacyjne... Polecam i zapraszam po przepis...
🍴 Fale dunaju z gruszkami i mascarpone
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 7g
Składniki
- 1 kg gruszek
- 250 g sera mascarpone
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przepis
Ciasto fale dunaju z gruszkami i mascarpone to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Delikatne, puszyste ciasto z subtelnym aromatem gruszek i kremowym serem mascarpone to połączenie, które jest wręcz nieodparte. Przygotowanie tego ciasta jest prostsze, niż może się wydawać, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich domowników i gości. Idealny na różnego rodzaju spotkania, urodziny, czy też po prostu na słodki deser po obiedzie. Niezwykle smaczny, wilgotny, a przede wszystkim łatwy w wykonaniu - to ciasto z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest wystarczający dla sześciu osób, ale uwaga - ciasto może zniknąć z talerza w mgnieniu oka!
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obierz gruszki, pokrój w cienkie plastry.
- W misce, ubij jajka z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj ser mascarpone i połącz składniki.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy jajecznej. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Ułóż na wierzchu pokrojone gruszki.
- Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż ciasto będzie złote i napęczniałe.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem, posyp ciasto cukrem pudrem i cynamonem.