Fale dunaju z gruszkami i mascarpone

Kasia
Ciasta
26.01.2024 17:16
Fale dunaju z gruszkami i mascarpone

Pyszne ciasto ze starego zeszytu w odrobinę nowszej wersji. Zamiast budyniowego dałam krem z mascarpone i zamiast wiśni lub jabłek dałam karmelizowane gruszki... wyszło rewelacyjne... Polecam i zapraszam po przepis...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/01/fale-dunaju-z-gruszkami-i-mascarpone.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Fale dunaju z gruszkami i mascarpone

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 1 kg gruszek
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przepis

Ciasto fale dunaju z gruszkami i mascarpone to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Delikatne, puszyste ciasto z subtelnym aromatem gruszek i kremowym serem mascarpone to połączenie, które jest wręcz nieodparte. Przygotowanie tego ciasta jest prostsze, niż może się wydawać, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich domowników i gości. Idealny na różnego rodzaju spotkania, urodziny, czy też po prostu na słodki deser po obiedzie. Niezwykle smaczny, wilgotny, a przede wszystkim łatwy w wykonaniu - to ciasto z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest wystarczający dla sześciu osób, ale uwaga - ciasto może zniknąć z talerza w mgnieniu oka!

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obierz gruszki, pokrój w cienkie plastry.
  • W misce, ubij jajka z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj ser mascarpone i połącz składniki.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy jajecznej. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Ułóż na wierzchu pokrojone gruszki.
  • Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż ciasto będzie złote i napęczniałe.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem, posyp ciasto cukrem pudrem i cynamonem.