Rewolucja w szpitalnych menu: Lepsze obiady dla pacjentów od NFZ. Oto co się zmieni!

Agnieszka
Newsy
10.01.2024 13:24
Rewolucja w szpitalnych menu: Lepsze obiady dla pacjentów od NFZ. Oto co się zmieni!

Wielu z was z pewnością kojarzy, w jaki sposób wyglądają i z czego składają się posiłki dla chorych pacjentów w polskich szpitalach. Otóż okazuje się, że być może niebawem się to zmieni, NFZ zapowiada bowiem rewolucje w szpitalnych stołówkach, cateringach oraz dopłaty do posiłków. Poznaj szczegóły. 

NFZ dopłaci 25,62 zł do każdego pacjenta

Jakiś czas temu ruszył pilotażowy program NFZ, który polega na dopłacie do posiłków każdego pacjenta przebywającego w szpitalu biorącym udział w programie “Dobry posiłek w szpitalu”.

Program ten polega na tym, że NFZ dopłaci 25,62 zł dziennie do kwoty, jaką szpital przeznacza na posiłki dla jednego pacjenta. Posiłki mają stać się bardziej odżywcze, smaczniejsze, ma być w nich więcej warzyw i owoców, a przede wszystkim mają one wspomagać proces powrotu do zdrowia.

Nie od dziś wiadomo bowiem, że odpowiednie odżywianie pacjenta jest jedną z kluczowych kwestii w trakcie leczenia.

— Posiłki mają być smaczne, świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów, a jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital. Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków — wyjaśnia Anna Leder, rzeczniczka NFZ w Łodzi.

Nie wszystkie szpitale dostaną dopłaty do posiłków

Obecnie w programie pilotażowym biorą udział 563 szpitale w Polsce. Okazuje się bowiem, że trzeba spełnić kilka warunków, aby wziąć udział w akcji “Dobry posiłek w szpitalu”. 

Aby przystąpić do programu, konieczne jest zatrudnienie przez szpital dietetyka. Ma on zapoznać się ze stanem zdrowia i potrzebami odżywczymi konkretnego pacjenta i przygotowywać dla niego jadłospis na siedem dni do przodu. 

Jadłospis ma być jawnie opublikowany. Co więcej, szpital ma obowiązek publikowania co najmniej dwóch zdjęć posiłków przygotowanych według sporządzonego przez dietetyka jadłospisu. 

Na razie to tylko pilotaż

Warto jednak pamiętać, że obecnie program ten jest tylko pilotażowy. Nie wiadomo, jak NFZ będzie karmił pacjentów, gdy program się zakończy. Wstępnie przewidziano, że program “Dobry posiłek w szpitalu” ma potrwać rok. 

Kluczowe Punkty
  • NFZ planuje rewolucję w szpitalnych stołówkach, cateringu oraz dopłatach do posiłków.
  • W ramach pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu” NFZ dopłaci 25,62 zł dziennie do kwoty, jaką szpital przeznacza na posiłki dla jednego pacjenta.
  • Posiłki mają stać się bardziej odżywcze, smaczniejsze, mają zawierać więcej warzyw i owoców i wspomagać proces powrotu do zdrowia.
  • Aby przystąpić do programu, szpital musi zatrudnić dietetyka, który przygotuje jadłospis na siedem dni do przodu i publikuje co najmniej dwie fotografie przygotowanych posiłków.
  • Obecnie w programie pilotażowym biorą udział 563 szpitale w Polsce.
  • Nie jest jeszcze wiadomo, jakie będą dalsze kroki NFZ po zakończeniu pilotażu.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną