Zapiekany kalafior z mięsem mielonym

Kasia
Obiad
08.01.2024 14:36
Zapiekany kalafior z mięsem mielonym

Jak uwielbiacie kalafior tak jak ja, to zdecydowanie przepis dla was. Pyszny kalafior pod kołderką z passaty pomidorowej i mielonego mięsa, do tego roztopiony żółty ser... dużo sera, mniam. Całość po prostu pyszna, polecam... Składniki: spory kalafior 500g mielonej karkówki pół cebuli,2 ząbki czosnku mielona papryka słodka i wędzona papryka ostra lub pieprz cayenne sól i pieprz granulowany czosnek, 4 łyżki oleju, 250 ml passaty pomidorowej 250 g sera mozzarella lub gouda Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa mielonego, mieszamy go z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy łyżeczkę mielonej …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/01/zapiekany-kalafior-z-miesem-mielonym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zapiekany kalafior z mięsem mielonym - idealne danie na obiad

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 25 g
  • Węglowodany: 20 g

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Zapiekany kalafior z mięsem mielonym to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi prostych, a zarazem smacznych potraw. Ten przepis jest idealny na obiad, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Kalafior dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, a połączenie go z mięsem mielonym sprawia, że danie jest sycące i pełne białka. Dodatek śmietany i sera żółtego nadaje potrawie kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku. Przygotowanie tego dania to czysta przyjemność - wszystko dzieje się praktycznie samo, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Spróbuj przygotować zapiekanego kalafiora z mięsem mielonym według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczne może być to danie. Jestem przekonany, że od teraz będzie ono często gościć na Twoim stole. Smacznego!

  • Na początek kroimy kalafiora na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut - tak, aby lekko zmiękł, ale nie był zbyt miękki.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso będzie dobrze obsmażone.
  • Ugotowany kalafior łączymy z mięsem na patelni, dodajemy śmietanę, połowę startego sera, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Przygotowaną masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy resztą sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż zapiekanka zacznie pięknie pachnieć i ser się rozpuści.
  • Podawać gorące, najlepiej ze świeżym chlebem. Smacznego!