Jak uwielbiacie kalafior tak jak ja, to zdecydowanie przepis dla was. Pyszny kalafior pod kołderką z passaty pomidorowej i mielonego mięsa, do tego roztopiony żółty ser... dużo sera, mniam. Całość po prostu pyszna, polecam... Składniki: spory kalafior 500g mielonej karkówki pół cebuli,2 ząbki czosnku mielona papryka słodka i wędzona papryka ostra lub pieprz cayenne sól i pieprz granulowany czosnek, 4 łyżki oleju, 250 ml passaty pomidorowej 250 g sera mozzarella lub gouda Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa mielonego, mieszamy go z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy łyżeczkę mielonej …
🍴 Zapiekany kalafior z mięsem mielonym - idealne danie na obiad
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcze: 25 g
- Węglowodany: 20 g
Składniki
- 1 mały kalafior
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przepis
Zapiekany kalafior z mięsem mielonym to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi prostych, a zarazem smacznych potraw. Ten przepis jest idealny na obiad, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Kalafior dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, a połączenie go z mięsem mielonym sprawia, że danie jest sycące i pełne białka. Dodatek śmietany i sera żółtego nadaje potrawie kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku. Przygotowanie tego dania to czysta przyjemność - wszystko dzieje się praktycznie samo, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Spróbuj przygotować zapiekanego kalafiora z mięsem mielonym według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczne może być to danie. Jestem przekonany, że od teraz będzie ono często gościć na Twoim stole. Smacznego!
- Na początek kroimy kalafiora na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut - tak, aby lekko zmiękł, ale nie był zbyt miękki.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso będzie dobrze obsmażone.
- Ugotowany kalafior łączymy z mięsem na patelni, dodajemy śmietanę, połowę startego sera, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy resztą sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż zapiekanka zacznie pięknie pachnieć i ser się rozpuści.
- Podawać gorące, najlepiej ze świeżym chlebem. Smacznego!