Ciasto łaciate które nie jest trudne w przygotowaniu a bardzo ładnie wygląda i co najważniejsze bardzo dobrze smakuje :)
🍴 Łaciate Ciasto z Serem i Kajmakiem - Niebo w gębie!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 792 kalorie
- 45 g tłuszczu
- 77 g węglowodanów
- 30 g białka
Składniki
- 1 kg twarogu półtłustego
- 200 g cukru pudru
- 5 jaj
- 1 opakowanie kajmaku
- 1 opakowanie herbatników
- 1 tabliczka czekolady deserowej
Przepis
Nasze łaciate ciasto z serem i kajmakiem to prawdziwe cudo! Niezwykle połączenie smaków sprawia, że ten deser jest ulubiony przez dzieci i dorosłych. Kremowy ser, słodki kajmak i chrupiące herbatniki są idealnym połączeniem. A dodatek czekolady deserowej na wierzchu tworzy prawdziwą symfonię smaków. To ciasto jest idealne na każde przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu na słodki deser po obiedzie. Chociaż przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, to jest to naprawdę proste. W naszym przepisie nie musisz nawet używać miksera! Najważniejsze jest, aby dobrze wymieszać składniki i piec ciasto na właściwym poziomie temperatury. A po upieczeniu koniecznie poczekaj aż ciasto dobrze ostygnie zanim dodasz czekoladę na wierzch. To ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości!
- Ser zmiel na gładką masę. Dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj.
- Dodaj jaja do masy serowej i ponownie wymieszaj.
- Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatnikach rozsmaruj równomiernie połowę masy serowej.
- Na masie serowej rozsmaruj kajmak.
- Pozostałą masę serową rozsmaruj na kajmaku. Włoź ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu ciasta na wierzch rozpuść czekoladę deserową. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po ostygnięciu ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!