Korzenny sernik z musem czekoladowym

Ciasta
21.12.2023 9:32
Korzenny sernik z musem czekoladowym

Przepis na sernik korzenny z czekoladowym musem i powidłami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/korzenny-sernik-z-musem-czekoladowym/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Korzenny sernik z musem czekoladowym - eksplozja smaku, której nie zapomnisz

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 380 kcal
  • tłuszcze: 26 g
  • węglowodany: 22 g
  • białko: 10 g

Składniki

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g ciastek digestive
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przepis

Ten korzenny sernik z musem czekoladowym to prawdziwe połączenie smaków, które zaskakuje przy każdym kęsie. Doskonale skomponowane aromaty korzennych przypraw z delikatnością sera twarogowego i gładkością musu czekoladowego tworzą deser, którym można zaskoczyć swoich gości na każdej uroczystej kolacji. Jego przygotowanie jest prostsze, niż może się wydawać, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest tej niewielkiej pracy. To idealna propozycja na wyjątkowe okazje, kiedy chcemy zaserwować naszym bliskim coś więcej, niż tradycyjny sernik. Zapewniam, że sami będziecie zaskoczeni, jak niewielkim nakładem pracy można uzyskać tak pokaźny efekt. Życzymy smacznego!

  • Rozpoczynamy od przygotowania spodu do sernika. Ciastka digestive kruszymy na drobno, następnie mieszamy z masłem. Powstałą masę wykładamy na dno formy do pieczenia.
  • Twaróg umieszczamy w dużej misce i mieszamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Jajka wbijamy do twarogu i miksujemy. Dodajemy cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Masę serową wykładamy na ciastkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po tym czasie sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Mus czekoladowy przygotowujemy, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę oraz cukier puder i mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Schłodzony sernik wyjmujemy z lodówki i polewamy mus czekoladowy. Gotowy deser podajemy schłodzony.