Przepis na babeczki waniliowe z żurawinami wyglądające jak śnieżne kule
🍴 Cudowne waniliowe babeczki z żurawiną
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250kcal
- Tłuszcz: 10g
- Węglowodany: 37g
- Białko: 4g
Składniki
- 200g mąki
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 125ml mleka
- 100g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100g suszonej żurawiny
Przepis
Oto przepis na cudowne waniliowe babeczki z żurawiną, które z pewnością przypadną do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Babeczki są niezwykle wilgotne, z intensywnym smakiem wanilii i kwasowym akcentem suszonej żurawiny. Są idealne na każdą okazję, czy to rodzinne spotkanie, czy przyjęcie z przyjaciółmi. Przygotowanie ich jest szybkie i łatwe, dzięki czemu nawet początkujący piekarze poradzą sobie z tym zadaniem. Polecamy podawać je na ciepło, kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe. Szczególnie polecamy ten przepis na chłodne dni - ciepłe, waniliowe babeczki z żurawiną na pewno rozgrzeją atmosferę. Dodatek żurawiny to świetny wybór - nie tylko wprowadza ona wyjątkowy smak, ale także dodatkowo uatrakcyjnia wygląd naszych babeczek. Bez wątpienia, te babeczki szybko znikną z talerza!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy formę na babeczki, wkładamy do niej papierowe foremki.
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W innym naczyniu łączymy roztopione masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Dodajemy żurawinę do masy i dokładnie mieszamy.
- Nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy przez około 20 minut, do momentu aż babeczki będą lekko brązowe.
- Wyjmujemy babeczki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!