Łosoś marynowany Gravadlax

Kasia
Przekąski
18.12.2023 14:49
Łosoś marynowany Gravadlax

Rewelacyjny łosoś surowy, zamarynowany, cudowny przepis Jamiego Olivera, który pokochałam od razu. Zrobicie go w kilka minut + czekanie i możecie cieszyć się delikatnym smakiem rybki. Po prostu rozpływa się w ustach ... spróbujcie koniecznie ...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/12/osos-marynowany-gravadlax.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Gravadlax, czyli szwedzki łosoś marynowany

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 246 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 1 g

Składniki

  • 1 kg filetu z łososia
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • Bukiet świeżego koperku
  • 1/2 szklanki wódki

Przepis

Gravadlax, znany również jako Gravlax, to tradycyjny szwedzki przepis na łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku. To proste, ale jednocześnie wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju przyjęciach. Co więcej, łosoś to ryba, która jest niezwykle zdrowa, dostarcza dużo białka, zdrowych tłuszczów i jest bogatym źródłem witamin. Proces marynowania jest niesamowicie prosty, a jeśli dodasz do niego trochę cierpliwości, otrzymasz danie o niesamowitym, intensywnym smaku. Ten przepis to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników kuchni skandynawskiej i ryb. Świetnie sprawdzi się na przykład podczas Sylwestra czy innego rodzaju domówki. Do łososia Gravadlax polecamy podawać chrupiący chleb, kawałek cytryny oraz śmietanę. To proste danie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza.

  • Rozpocznij od przygotowania filetu z łososia. Upewnij się, że wszystkie ości zostały usunięte.
  • W miseczce wymieszaj sól, cukier i ziarna pieprzu. Połowę tej mieszanki rozprowadź równomiernie po filecie z łososia, a następnie posyp go dużą ilością posiekanego koperku.
  • Nałóż resztę mieszanki soli, cukru i pieprzu na koperek, a na wierzch wlej wódkę. Całość dokładnie owiń folią spożywczą.
  • Umieść łososia w naczyniu i obciąż go np. butelką wody. Wstaw do lodówki na minimum 48 godzin.
  • Po tym czasie wyjmij łososia z lodówki, zdejmij folię i dokładnie odsącz go z powstałego soku. Możesz także delikatnie zetrzeć nadmiar soli i koperku.
  • Łosoś Gravadlax kroimy na cienkie plastry. Podawaj go na chlebie z cytryną i śmietaną.