Udostępnij Zapisz Dziś chciałabym Was zaprosić na pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem pianki białkowej z makiem. Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Jest pyszny i jestem pewna, że mało kto będzie potrafił się mu oprzeć. Jeżeli lubisz serniki, koniecznie wypróbuj sernik z makiem na Święta lub inne okazje. Kruche ciasto warto najpierw podpiec przez kilka minut, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie otrzymamy niedopieczonego gniotka. Składniki na sernik koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem i żółtkami miksujemy dosyć długo, natomiast po dodaniu twarogu i proszku budyniowego miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto: 3 szkl. …
🍴 Sernik z makiem - kulinarne połączenie tradycji i smaku
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 45 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcze: 30 g
- Węglowodany: 40 g
Składniki
- 2 kg twarogu półtłustego
- 10 jaj
- 1.5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka& drożdży
- 1 szklanka maku
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
Przepis
Sernik z makiem to wyjątkowy deser, który łączy w sobie to, co najlepsze w polskiej kuchni. Delikatny i gładki ser idealnie kontrastuje z intensywnym smakiem maku. Przygotowanie tej potrawy to czysta przyjemność - proces jest prosty, a efekt końcowy na tyle zaskakujący, że z pewnością doceni go każdy smakosz. Sernik wychodzi puszysty, a dzięki dodatkowi maku jest również wilgotny i aromatyczny. Jest to idealny pomysł na deser na każdą okazję - czy to rodzinne święta, spotkanie ze znajomymi, czy zwyczajne popołudnie. Dodatkowo, sernik z makiem jest atrakcyjny wizualnie, dzięki czemu na pewno zachwyci każdego, kto zobaczy go na stole. Nie czekaj, przekonaj się, jak wspaniały jest ten deser i sam zacznij piec sernik z makiem!
- Rozetrzyj twaróg z cukrem do uzyskania jednolitej masy.
- Połącz drożdże z mąką, a następnie dodaj do masy serowej.
- Ubij jaja i dodaj je do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- W rondelku roztop masło, dodaj mak i zalej mlekiem. Podgrzewaj, aż mak stanie się miękki.
- Dodaj mak do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy na sernik i piecz w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu sernik powinien ostygnąć. Najlepiej smakuje następnego dnia.