Przepis na kruche babeczki z żurawinami
🍴 Żurawinowe Mince Pies - bożonarodzeniowy przysmak
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250kcal
- Tłuszcz: 8g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 4g
Składniki
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 125g zimnego, masła
- 1 jajko
- 400g mięsu mielonego
- 150g żurawiny
- 50g białego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
Przepis
Żurawinowe Mince Pies to bożonarodzeniowy przysmak, który wywoła zachwyt na każdym świątecznym stole. Wyjątkowe połączenie słodkiego ciasta z soczystym mięsem mielonym i żurawiną tworzy niepowtarzalny smak, który podbije serca wszystkich wielbicieli świątecznych wypieków. Niewielki rozmiar tych ciasteczek sprawia, że są one idealne na szybką przekąskę w trakcie świąt. Co więcej, przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a całość nie zajmuje więcej niż 45 minut. Mince Pies możemy przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem, co m.in. pozwoli nam zaoszczędzić czas w świątecznym natłoku. Unikalna kombinacja smaków, niski koszt i proste przygotowanie sprawiają, że te ciasteczka to must have każdej świątecznej kolacji. Spróbuj przygotować je już dziś!
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, zimne masło i jajko. Ugnieć ciasto, a następnie wstaw je do lodówki na 30 minut.
- Podczas gdy ciasto się chłodzi, upiecz mięso mielone razem z żurawiną, cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem na średnim ogniu. Po około 15 minutach, kiedy wszystko będzie dobrze wymieszane i chwilę przestoi, nadzienie będzie gotowe.
- Po upieczeniu mięsa i ostudzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3mm. Za pomocą okrągłych foremek wytnij 12 okręgów, które posłużą Ci jako podstawa dla Twoich Mince Pies.
- Wypełnij każdą z nich mięsem mielonym z żurawiną, a następnie na wierzchu ułóż drugi, mniejszy okrąg ciasta. Brzegi zaciśnij widelcem, aby ciastka się nie otworzyły, a następnie posmaruj je ubitym jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut, aż ciastka będą złoto-brązowe. Odstaw je do wystygnięcia na kratkę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.