Śledzie z suszonymi pomidorami i papryczką chili

cytrynowa babeczka
Boże Narodzenie
12.12.2023 10:47
Śledzie z suszonymi pomidorami i papryczką chili

Przepis jest prosty, szybki i można je przygotować kilka dni przed Wigilią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/sledzie-z-suszonymi-pomidorami-i-papryczka-chili/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ekscytujące Śledzie z suszonymi pomidorami i papryczką chili

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kcal: 250
  • Białko: 15g
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 10g
  • Błonnik: 5g

Składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 100g suszonych pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis

Jeżeli szukasz wyrazistych smaków i lubisz eksperymentować w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Śledzie z suszonymi pomidorami i papryczką chili to danie, które z pewnością zaskoczy Cię swoją pikantnością i intensywnością smaku. Mimo to, jest ono łatwe i szybkie do zrobienia, a potrzebujesz do tego tylko kilku składników. To wykwintne danie jest doskonałym pomysłem na kolację przy świecach lub specjalną okazję. Eleganckie połączenie smaków sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy mistrz kuchni. Co więcej, ten przepis jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Śledzie są doskonałym źródłem białka, które jest potrzebne do budowy i regeneracji mięśni. Zawierają też dużo zdrowych tłuszczów omega-3, które mają korzystny wpływ na pracę serca. Pomidory suszone są z kolei bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Zdecydowanie warto spróbować tego dania.

  • Krok pierwszy: Przygotuj wszystkie składniki. Oczyść śledzie z ości i pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidory suszone pokrój na cienkie paseczki, papryczki chili drobno posiekaj.
  • Krok drugi: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj do niej posiekany czosnek i papryczki chili. Smaż przez około minutę.
  • Krok trzeci: Dodaj do patelni filety śledziowe i smaż je z obu stron na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory.
  • Krok czwarty: Przypraw całość solą i pieprzem do smaku, a następnie duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Krok piąty: Po upływie czasu danie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje na ciepło, podane z kromką świeżego chleba.