Sałatka śledziowa z majonezem chrzanowym

Kasia
Sałatki
11.12.2023 13:48
Sałatka śledziowa z majonezem chrzanowym

Prosta sałatka ze śledziem, buraczkami i majonezem chrzanowym. Jest pyszna. Od zawsze wiedziałam że buraczki i śledź to połączenia idealne, dodałam jeszcze kilka składników i wyszła bardzo smaczna sałatka, idealna na każdą domową imprezę i święta. Polecam ...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/12/saatka-sledziowa-z-majonezem-chrzanowym.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tradycyjna sałatka śledziowa z majonezem chrzanowym

  • Liczba porcji: 6
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 380 kcal
  • Tłuszcze: 28g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 500g filetów śledziowych
  • 2 czerwone cebule
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • 250g majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Chcesz odkryć tajniki przygotowania tradycyjnej sałatki śledziowej? Przepis, który prezentujemy, jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Ten klasyczny polski przepis na sałatkę śledziową to idealna propozycja na świąteczny stół. Śledzie są bogatym źródłem białka i tłuszczów Omega-3, które są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Majonez chrzanowy dodaje sałatce pikantności i głębi smaku. Warto przygotować sałatkę wcześniej i odstawić ją do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły. Dzięki temu sałatka zyskuje jeszcze więcej smaku. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich domowników. Ciesz się smakiem tradycyjnej polskiej kuchni z naszym przepisem na sałatkę śledziową z majonezem chrzanowym!

  • Zaczynamy od przygotowania majonezu chrzanowego. W misce mieszamy majonez z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Śledzie dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie paseczki.
  • Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miseczki ze śledziami.
  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do śledzi i cebuli.
  • Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do reszty składników.
  • Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do miski.
  • Całość mieszamy z przygotowanym wcześniej majonezem chrzanowym. Sałatkę śledziową dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Gotową sałatkę śledziową wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny, aby składniki dobrze się przegryzły.
Swojskie jedzonko

Swojskie jedzonko

Kasia