Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

cytrynowa babeczka
Desery
28.11.2023 7:43
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek. Przepyszne szybkie i proste.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/szyszki-z-ryzu-preparowanego-i-krowek/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - idealny przysmak na święta

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 1 szklanka ryżu preparowanego
  • 1 paczka krówek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru

Przepis

Na pierwszy rzut oka przepis na szyszki z ryżu preparowanego i krówek może wydawać się skomplikowany, ale jest naprawdę łatwy do przygotowania. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które najprawdopodobniej masz w swojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i staranność podczas gotowania masy. Pod żadnym pozorem nie można zostawić jej bez opieki na ogniu, ponieważ szybko może się przypalić. Szyszki z ryżu preparowanego i krówek to idealny przysmak na świąteczny stół. Są nie tylko pyszne, ale i wyglądają bardzo efektownie. Mogą być doskonałym prezentem dla najbliższych. Możemy je również przygotować wspólnie z dziećmi. Z pewnością dzieci będą zachwycone szansą na lepienie szyszek i jeszcze większą radością sprawi im ich zjedzenie. Chociaż przepis jest prosty, efekt końcowy zaskoczy każdego.

  • Przygotuj wszystkie składniki. W szklance zamierzamy mierzyć wszystko: ryż, cukier i mleko, więc upewnij się, że masz odpowiednią szklankę.
  • W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj krówki. Całość roztapiaj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż krówki się rozpuszczą.
  • Następnie do garnka dodajemy ryż i cukier. Mieszamy wszystko razem, aż składniki się połączą.
  • Do gotującej się masy dodajemy mleko, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Masa powinna zgęstnieć.
  • Kiedy masa jest gotowa, odstawiamy ją na bok do ostygnięcia. Gdy będzie wystarczająco chłodna, formujemy z niej szyszki.
  • Odstaw szyszki na kilka godzin do ostygnięcia. Po tym czasie będą już gotowe do spożycia.