Przepis na pieczone oponki czekoladowe z kremem z masła orzechowego
🍴 Pychotka domowe: Donuty czekoladowe pieczone
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 25 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 1230 kcal
- Tłuszcz: 26g
- Węglowodany: 234g
- Białko: 21g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Przepis
Zawsze marzyłeś o domowej produkcji pysznych donutów, które rozpływają się w ustach? Teraz dzięki temu przepisowi, możesz z łatwością zrobić to w swojej kuchni! Donuty czekoladowe pieczone to idealny deser dla każdego miłośnika słodkości. Są miękkie, pachnące i pełne intensywnego smaku kakao, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Co więcej, proces przygotowania tych donutów to prawdziwa zabawa, którą możesz podzielić z najbliższymi. A satysfakcja z pierwszego kęsa własnoręcznie stworzonego donuta? Niezapomniane doświadczenie, które pokochasz. Nie czekaj ani chwili dłużej, odkryj przyjemność pieczenia z naszym przepisem. Zaskocz rodzinę i znajomych swoimi umiejętnościami!
- Pierwszym krokiem jest wymieszanie suchych składników - mąki, kakao, proszku do pieczenia i soli.
- W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, do momentu, kiedy masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy mleko i olej, całość dokładnie mieszamy.
- Połącz obie mieszanki, a następnie dobrze wyrośnij ciasto zakryte czystą ściereczką przez ok. 45 minut.
- Następnie, rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm, a potem za pomocą dwóch foremek lub szklanek o różnych rozmiarach wycinaj krążki - mniejsza foremka lub szklanka posłuży do wycięcia dziurki donuta.
- Kładź donuty na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz przez 15-20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
- Na koniec przygotuj glazurę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Każdego donuta po upieczeniu obierz czekoladą i pozostaw do ostygnięcia.