Przepis na czekoladową roladę z kremem i uroczymi dyniami
🍴 Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym - Halloweenowy przysmak!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 90 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcze: 21 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dołożone żółte barwniki spożywcze dla wzorku dyniowego
- 2 łyżki gorącej wody
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym to niezwykle efektowny i pyszny deser, idealny na Halloween. Jego przygotowanie jest proste, jednak wymaga odrobinę czasu. Proces pieczenia i dekorowania stwarza doskonałą okazję, aby zainicjować kreatywne zabawy z dziećmi. Wykorzystanie barwników spożywczych pozwoli stworzyć atrakcyjny wzór dyni, który zaskoczy gości i przyciągnie uwagę. Krem czekoladowy dopełnia smaku, a mascarpone dodaje delikatności. Rolada jest doskonałym połączeniem słodkości i kremowej konsystencji. Zapewniamy, że ten deser zniknie z talerzy w mgnieniu oka! Wystarczy kilka kroków, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym to na pewno hit każdej imprezy na Halloween. Przygotuj się na falę komplementów, ponieważ ten deser nie tylko smakuje, ale również wygląda niesamowicie!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C oraz przygotowujemy dużą, prostokątną blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a potem stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
- Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy.
- Część ciasta odkładamy na bok (ok. 1/3) i mieszamy z dodanym barwnikiem spożywczym. Za pomocą szablonu dyni, nanosimy wzorek na papier do pieczenia.
- Piekarnik zdejmujemy do 100 stopni C i wsuwamy blachę na 1-2 minuty - tak, by ciasto z wzorkiem lekko zastygło.
- Resztę ciasta równomiernie rozprowadzamy na blachę. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
- Upieczone ciasto wykładamy na czystą ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem, zdejmujemy papier do pieczenia, a następnie zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy krem – czekoladę rozpuszczamy w śmietance, a potem dodajemy mascarpone i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
- Ostudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy z powrotem. Gotową roladę wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wg uznania. Smacznego!