Przepis na marchewkowe ciasto z dżemem brzoskwiniowym
🍴 Pyszne ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 340
- Białko: 6g
- Węglowodany: 50g
- Tłuszcz: 14g
Składniki
- 2 marchewki
- 2 brzoskwinie
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- polewa czekoladowa do dekoracji
Przepis
Czy szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników? Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe. Dzięki dodatkowi warzyw i owoców jest to ciasto nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Marchew dodaje mu wilgotności i słodyczy, natomiast brzoskwinie - delikatnej kwasowości. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc nawet początkujący kucharze sobie z nim poradzą. Wystarczy wymieszać składniki, wlać do formy i piec! Polewą czekoladową możesz dodać ciastu eleganckiego wyglądu, dzięki czemu będzie idealne na specjalne okazje. Jednak nawet bez polewy, ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe zachwyci Ciebie i Twoich bliskich swoim smakiem. Pomimo tego, że jest to ciasto, jest stosunkowo zdrowe - zawiera owoce, warzywa i jest niskotłuszczowe. Dlatego możesz delektować się nim bez wyrzutów sumienia. Przygotuj ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe już dzisiaj, a zasmakujesz w nim prawdziwej radości z pieczenia i spożywania deserów.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Marchewki obieramy i trzemy na tarce. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W osobnej misce ubijamy jajka z olejem.
- Dodajemy jajka z olejem do miski z suchymi składnikami. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy marchew i brzoskwinie. Mieszamy razem, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową.