Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

Ciasta
14.10.2023 12:46
Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

Przepis na marchewkowe ciasto z dżemem brzoskwiniowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-marchewkowo-brzoskwiniowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 340
  • Białko: 6g
  • Węglowodany: 50g
  • Tłuszcz: 14g

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 brzoskwinie
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis

Czy szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników? Przedstawiam przepis na ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe. Dzięki dodatkowi warzyw i owoców jest to ciasto nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Marchew dodaje mu wilgotności i słodyczy, natomiast brzoskwinie - delikatnej kwasowości. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc nawet początkujący kucharze sobie z nim poradzą. Wystarczy wymieszać składniki, wlać do formy i piec! Polewą czekoladową możesz dodać ciastu eleganckiego wyglądu, dzięki czemu będzie idealne na specjalne okazje. Jednak nawet bez polewy, ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe zachwyci Ciebie i Twoich bliskich swoim smakiem. Pomimo tego, że jest to ciasto, jest stosunkowo zdrowe - zawiera owoce, warzywa i jest niskotłuszczowe. Dlatego możesz delektować się nim bez wyrzutów sumienia. Przygotuj ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe już dzisiaj, a zasmakujesz w nim prawdziwej radości z pieczenia i spożywania deserów.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Marchewki obieramy i trzemy na tarce. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  • W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W osobnej misce ubijamy jajka z olejem.
  • Dodajemy jajka z olejem do miski z suchymi składnikami. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy marchew i brzoskwinie. Mieszamy razem, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową.