Konfitura z pigwy z żurawiną

Agata
Przetwory
14.10.2023 18:53
Konfitura z pigwy z żurawiną

. Konfitura będzie idealnym dodatkiem do pieczonego drobiu czy też do wieprzowiny. Możesz ją również wykorzystać do słodzenia zimowej herbaty lub do przekładania ciast czy kruchych ciasteczek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/10/konfitura-z-pigwy-z-zurawina.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Konfitura z pigwy z żurawiną - Twoje jesienne smaki w słoiku!

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 65 kcal na 100g
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 17g
  • Białko: 0g

Składniki

  • 1 kg pigwy
  • 1/2 kg żurawiny
  • 1,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody

Przepis

Konfitura z pigwy z żurawiną to prawdziwa esencja jesieni zamknięta w słoiku! Ta aromatyczna i owocowa konfitura, przygotowana domowym sposobem, oczaruje Cię swoim niepowtarzalnym smakiem. Pigwa z żurawiną tworzą idealne połączenie - kwaskowatość żurawiny idealnie kontrastuje z miodowym smakiem pigwy, tworząc harmonijną całość. To doskonały dodatek do pieczywa, ciast, a nawet mięs. Przygotowanie konfitury jest proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarniej. Wystarczą odpowiednie składniki i trochę czasu, aby stworzyć domowy przysmak, który zachwyci każdego. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie domowej konfitury z pigwy z żurawiną. Smacznego!

  • Pigwę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną pigwę, żurawinę, cukier, sok z cytryny oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy konfiturę na średnim ogniu przez ok. 40 minut, aż będzie miała pożądaną konsystencję. Pamiętaj, aby regularnie ją mieszać, by nie przywarła do dna garnka.
  • Przygotowane słoiki wyparzamy wrzątkiem. Gorącą konfiturę przelewamy do słoików, dokładnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Przechowujemy na zimne i ciemne miejsce. Konfiturę z pigwy z żurawiną możemy spożywać po ok. 2 tygodniach.