Składniki
- pół litra mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 70 gram cukru
- 50 gram mąki
- 250 gram masła
- 400 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 gram herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 gram ciemnej czekolady
- 150 gram rozdrobionych orzeszków ziemnych
Przepis
Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.
W wysokim naczyniu miksujemy4 żółtka z cukrem. Do naszej masy stopniowo dodajemy mąkę oraz połowę mleka (z rozpuszczonym wcześniej cukrem waniliowym).
Pozostałe mleko podgrzewamy oraz dodajemy do niego naszą masę cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Masło miksujemy razem z serkiem homogenizowanym. Stopniowo dodajemy mleko w proszku. Do naszej masy dodajemy wcześniej rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x28cm wykładamy herbatniki a następnie wykładamy połowę masy. Nasza masę przykrywamy warstwą herbatników a następnie rozsmarowujemy masę kajmakową. Na nasze ciasto wykładamy kolejną warstwę herbatników, dodajemy drugą połowę naszej masy.
Całość posypujemy pokruszonymi herbatnikami oraz polewamy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ostatnim krokiem jest wysypanie pokruszonych orzeszków na masę z czekolady.
Ciasto odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Życzymy smacznego :)