Ciasto Maxi King

Krzysztof
Ciasta
15.04.2014 6:56
Ciasto Maxi King

Przepis

Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej

1,5 kostki masła

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)

400 - 500 g mleka w proszku

2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)

ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych

1/4 szklanki mleka

Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.

Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).

Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną