Dyniowe cynamonki z jabłkami to pyszne, słodkie bułeczki, które pachną i smakują wspaniale. Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie i turbo puszyste. Pieczemy je w bliskich odległościach od siebie, dzięki czemu można je sobie odrywać po ich lekkim przestudzeniu. Ciasto z dynią Te bułeczki mają piękny kolor od dodatku puree z dyni hokkaido. Jest to świetny dodatek do ciast drożdżowych. Polecam wypróbować także moje sprawdzone ciasto z dynią i kremem cynamonowym.
🍴 Dyniowe cynamonki z jabłkami - przepis prosto z Krainy Czarów
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 150 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcz: 10g
- Węglowodany: 48g
- Białko: 5g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka puree z dyni
- 50g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- 1 szklanka cukru pudru
Przepis
Moja propozycja na dzisiaj to pyszne dyniowe cynamonki z jabłkami. Jest to deser, który idealnie wpasowuje się w jesienne klimaty. Aromat dyni, jabłek i cynamonu roztacza wokół nas prawdziwą magię jesieni, a przy tym jest niezwykle łatwy do przygotowania. Rozpocznij od przygotowania ciasta - połączenie mąki, puree z dyni, drożdży i aromatycznych przypraw stworzy idealną bazę dla naszych cynamonków. Ciasto powinno wyrosnąć, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkuj je następnie i nałóż na nie pokrojone w cienkie plastry jabłka. Zwijamy w rulon, kroimy na kawałki, które następnie pieczemy, aż staną się złote. Po upieczeniu posypuj cynamonki cukrem pudrem. Ten przepis sprawi, że zwykły jesienny wieczór zamieni się w prawdziwe święto smaku. Dyniowe cynamonki z jabłkami to rodzaj deseru, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotuj więc składniki i ciesz się smakiem jesieni w swoim domu!
- W misce wymieszaj mąkę, sól i cynamon.
- W kubku rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Do miski z mąką dodaj puree z dyni, roztopione masło, jajko i drożdży. Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Na ciasto nałóż pokrojone w cienkie plastry jabłka.
- Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój na około 3cm kawałki. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, aż cynamonki będą złote.
- Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Dyniowe cynamonki z jabłkami są gotowe do podania!