Przepis na wegańskie ciasto na naleśniki
🍴 Niesamowite ciasto na naleśniki bez jajek - proste i pyszne!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250
- Tłuszcz: 5g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 6g
Składniki
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis
Ciasto na naleśniki bez jajek to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Jest lekkie, delikatne i idealnie pasuje do wielu dodatków. Dzięki zastosowaniu mleka roślinnego i mąki bezglutenowej, jest to przepis odpowiedni dla wegan oraz osób na diecie bezglutenowej. Łatwość przygotowania sprawia, że jest to idealna propozycja na śniadanie lub szybki deser. Wystarczy kilka składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Konsystencja ciasta jest idealna - nie jest zbyt gęsta ani zbyt rzadka, dzięki czemu każdy naleśnik wychodzi idealnie okrągły i równomiernie usmażony. Ciasto na naleśniki bez jajek to także świetna baza do eksperymentów. Możesz dodać do niego różne aromaty, np. wanilię, cynamon czy skórkę z cytryny. Możesz także zmienić rodzaj mąki na inną, np. gryczaną, której używam często ze względu na jej zdrowotne właściwości. Spróbuj tego przepisu już dzisiaj i przekonaj się, jak smaczne i uniwersalne są te naleśniki. Na pewno szybko staną się jednym z Twoich ulubionych dań. Smacznego!
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Dodaj do suchych składników olej i mleko roślinne. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale bez przesady - ciasto powinno być delikatnie grudkowate.
- Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Na każdą naleśniku nałóż około 1/4 szklanki ciasta. Gdy brzegi naleśnika zaczną wyglądać suche i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, przewróć go na drugą stronę. Smaż każdy naleśnik około 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawaj naleśniki na ciepło, z ulubionymi dodatkami.