Makowiec to pyszne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Kojarzy nam się głównie ze świętami. Domowy makowiec powinien znaleźć się w każdym domu podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że domowy makowiec nie może zagościć w naszym domu w inny dzień, wręcz przeciwnie.
🍴 Słodki Makowiec z Wkładką Jabłkową - Idealny na świąteczny stół
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 60 g
- Białko: 10 g
Składniki
- 12 łyżek maku
- 200 g cukru
- 200 g miodu
- 2 jajka
- skórka z 1 cytryny
- 4 jabłka
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
Przepis
Przepis na ten makowiec to prawdziwe cudo dla miłośników słodkości i tradycyjnej polskiej kuchni. Ciepły, puszysty, o wyraźnym smaku maku oraz jabłek, jest idealnym dodatkiem do świątecznego stołu czy rodzinnego popołudnia przy kawie. Wystarczy kilkanaście składników, odrobina czasu i możemy cieszyć się domowym, wspaniale pachnącym ciastem. Warstwa maku jest tutaj niezwykle sycąca i aromatyczna. Dodatek jabłek nadaje makowcowi niepowtarzalny smak oraz wilgotność. Ciasto jest proste w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno cię zaskoczy. Ta wersja makowca z wkładką jabłkową jest nie tylko smaczna, ale i pachnąca. To idealna propozycja na zimowe wieczory przy filiżance gorącej herbaty. Zrób sobie i swoim bliskim prawdziwą świąteczną niespodziankę i zaskocz ich tym wyjątkowym deserem. Aromat pieczonego ciasta, który wypełni twój dom, na pewno przyciągnie wszystkich domowników do kuchni!
- Zaczynamy od przygotowania maku. Zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy i mielimy trzy razy.
- Podczas gdy mak odstaje, przygotowujemy ciasto. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier puder, masło pokrojone na małe kawałki i żółtka. Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne.
- Teraz przyszedł czas na farsz. Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, jajka i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do maku. Ponownie wszystko mieszamy.
- Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Na środku rozprowadzamy farsz, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 2 cm. Zwijamy ciasto w roladę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
- Po wyjęciu z pieca makowiec studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.