Torcik czekoladowy z kartoflami

Ciasta
15.08.2023 14:15
Torcik czekoladowy z kartoflami

Przepis na tort czekoladowy z ziemniakami i kremem czekoladowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/torcik-czekoladowy-kartoflami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Torcik czekoladowy z kartoflami - niezwykłe połączenie, które musisz spróbować

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 52g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Przepis

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na deser, który zaskoczy swoim smakiem, przygotuj nasz torcik czekoladowy z kartoflami. To niezwykłe połączenie, które z początku może wydawać się nieco niekonwencjonalne, jednak po pierwszym kęsie natychmiast zmienisz zdanie. Subtelnie słodki smak czekolady doskonale komponuje się z delikatnością ziemniaków, stanowiących podstawę ciasta. To bezglutenowe i bezlaktozowe ciasto doskonale sprawdzi się jako deser dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ale również dla tych, którzy po prostu cenią sobie dobre ciasto czekoladowe. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich degustatorów. Dla urozmaicenia możesz posypać ciasto kakao, by podbić jeszcze bardziej jego czekoladowy smak. Torcik czekoladowy z kartoflami to dowód na to, że niebanalne połączenia smaków często tworzą największe kulinarne odkrycia. Spróbuj go sam i przekonaj się o tym na własnej skórze.

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a po ich ostudzeniu obierz je i przeciskaj przez praskę do ziemniaków albo rozgnieć blenderem. Odstaw na bok.
  • Pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada jest już płynna, ostudź ją, mieszając od czasu do czasu.
  • Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym do białości. Dodaj do nich roztopioną czekoladę oraz przecierane ziemniaki, a wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą czekoladową.
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyślij masę do formy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw torcik na jeszcze 15 minut.
  • Po ostygnięciu posyp torcik kakao. Smacznego!