Przepis na wilgotne ciasto z awokado
🍴 Cudowna babka z awokado pełna zdrowia
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280
- Białko: 8g
- Węglowodany: 30g
- Tłuszcz: 15g
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przepis
Ta babka z awokado jest jednym z tych ciast, które smakują równie dobrze, jak wyglądają. Nie jest zbyt słodka, dzięki czemu doskonale pasuje zarówno na deser, jak i do popołudniowej herbaty. Co więcej, ze względu na zawartość awokado, jest pełna zdrowych tłuszczów, które pomogą Ci pozostać sycym przez dłuższy czas. Dodatkowo, jest to ciasto, które jest całkowicie wegetariańskie i bezglutenowe, co oznacza, że możesz je podać każdemu - bez względu na to, jakie są jego preferencje dietetyczne. Ale najważniejsze jest to, że smakuje zupełnie nieziemsko! Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a efektem końcowym jest wilgotne, dobrze ulepione ciasto awokado, które jest tak pyszne, że będziesz chciał je jeść na śniadanie, lunch i kolację. Czy mamy Cię już przekonanego? To czekaj na to! Oto nasz przepis na babkę awokado!
- Najpierw podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tymczasem wysmaruj natłuszczoną i obsypaną mąką formę do babki.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wydrąż za pomocą łyżki. Włóż do miski i rozgnieć na gładką masę.
- Dodaj do awokado jajka, miód i sok z cytryny, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj do masy z awokado i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka.
- Upieczoną babkę wystudź, a następnie delikatnie wyjmij z formy. Smacznego!