Ciasto z morelami

Ciasta
08.08.2023 9:13
Ciasto z morelami

Przepis na proste ciasto waniliowe z morelami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-morelami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kuszące ciasto z morelami - domowy smak lata

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 415 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 65 g

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych moreli
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis

Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu na ciasto, to ta propozycja jest dla Ciebie. Ciasto z morelami to kwintesencja lata zamknięta w słodkim wypieku. Słodko-kwaśne morele w połączeniu z delikatnym ciastem stworzą wyjątkowy deser, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To ciasto jest proste w przygotowaniu, a przepis jest tak uniwersalny, że można go stosować do różnych owoców. Morele możemy zastąpić np. wiśniami, śliwkami czy jabłkami. Jeśli nie jesteś pewien czy zdążysz upiec takie ciasto, zapewniam, że jest to łatwe i nie wymaga dużo czasu. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta orzechy lub migdały, które świetnie komponują się z owocami. Na koniec, kiedy ciasto się ostudzi polecam posypać je cukrem pudrem dla lepszego efektu. Ciasto z morelami to idealny deser na letni popołudniowy podwieczorek. Spróbuj koniecznie!

  • Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, mieszamy.
  • Masło roztapiamy i studzimy. Następnie wbijamy do niego jajka i mieszamy.
  • Masę jajeczną wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzch układamy morele skórką do dołu.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 40 min. Po tym czasie robimy próbę suchym patyczkiem - jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest upieczone.
  • Gotowe ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.