Bardzo soczyste i chrupiące skrzydełka, smażone w płatkach kukurydzianych. Jeśli wolicie mniej tłuste potrawy to można je upiec również w piekarniku, będą również pyszne, polecam na przekąskę lub na obiadek składniki: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 400g jogurtu greckiego granulowany czosnek słodka mielona papryka, chilli, sól ok 300g płatków kukurydzianych olej do smażenia Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia skrzydełek na trzy części jak na zdjęciu👇 następnie mieszam z nią kawałki kurczaka ,tak żeby całe były pokryte marynatą. Nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin. Przesypujemy je do miski dodajemy odrobinę soli, łyżeczkę słodkiej mielonej papryki i łyżeczkę granulowanego czosnku, mieszany …
🍴 Chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych - obiad, który pokochasz
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 650 kcal
- Białko: 45 g
- Tłuszcze: 35 g
- Węglowodany: 40 g
Składniki
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej do smażenia
Przepis
Chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i aromatyczne dania. W przygotowaniu tego przepisu, kluczową rolę odgrywają płatki kukurydziane, które nadają skrzydełkom wyjątkowego chrupienia. Nasze skrzydełka są proste w przygotowaniu, a ich smak z pewnością przekona najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest dosyć ekonomiczny, ponieważ potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Dzięki temu, jest to idealne danie na spontaniczny obiad czy podwieczorek. Zapomnij o nudnych i suchych skrzydełkach. Z naszym przepisem, przygotujesz skrzydełka, które będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wypróbuj nasz przepis już dziś!
- Rozgrzać olej w głębokim garnku do smażenia.
- Skrzydełka myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce. Płatki kukurydziane rozdrobniamy w blenderze i przekładamy do drugiej miski.
- Każde skrzydełko zanurzamy w jajku a następnie obługujemy w płatkach kukurydzianych.
- Smażymy skrzydełka na gorącym oleju do momentu aż staną się złocisto-brązowe.
- Podajemy gorące, najlepiej z ulubionym sosem.