Chai tea - mrożona herbata

Koktajle
25.07.2023 15:38
Chai tea - mrożona herbata

Przepis na chai tea lub też masala tea – w wersji mrożonej i na ciepło

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/chai-tea-mrozona-cieplo/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mrożony Chai Tea - orzeźwienie prosto z Indii

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 5 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 120 kcal
  • Białko: 3g
  • Węglowodany: 25g
  • Tłuszcz: 1g

Składniki

  • 1 łyżka herbaty czarnej
  • 1 łyżeczka przyprawy chai (cynamon, kardamon, goździki, imbir, pieprz czarny)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • Lód do podania

Przepis

Chcesz poczuć smak Indii, nie wychodząc z domu? Przygotuj orzeźwiający mrożony Chai Tea! Tą mieszankę zmysłowych przypraw i czarnej herbaty możesz z łatwością przyrządzić w domu. Robienie własnej mrożonej herbaty Chai to nie tylko oszczędność pieniędzy na drogie napoje z kawiarni, ale także możliwość dostosowania smaku do własnych preferencji. Czy wolisz więcej cynamonu, a może ostrzejszy smak z dodatkiem pieprzu? Decyzja należy do Ciebie! Ten przepis jest prosty i szybki, a wynik końcowy z pewnością Cię zadowoli. Mrożony Chai Tea to idealny napój na ciepłe dni - orzeźwiający, aromatyczny, z delikatnym mlecznym akcentem. Choć tradycyjnie mrożona herbata Chai jest słodzona miodem, możesz z powodzeniem eksperymentować z różnymi słodzikami, jak syrop klonowy czy cukier trzcinowy. Podawaj go na lunch lub jako specjalny przysmak na przyjęciu. Z pewnością zaskoczysz swoich gości!

  • Do rondelka wsyp przyprawy: przyprawę chai, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i podpraż na średnim ogniu, aż zaczną wydzielać się aromaty.
  • Dodaj herbatę czarną i wodę, zamieść na ogień i doprowadź do wrzenia.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj słodzik (miód, syrop klonowy lub cukier trzcinowy) i mleko.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Po tym czasie odcedź herbatę do dzbanka przez sitko i pozostaw do ostygnięcia.
  • Kiedy herbata ostygnie, przełóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem dodaj do szklanki kostki lodu i zalej schłodzoną herbatą.