Ogórki krokodylki

Agata
Przetwory
24.07.2023 13:02
Ogórki krokodylki

Rewelacyjny przepis na ogórki na zimę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/07/ogorki-krokodylki.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ogórki Krokodylki - przepis na chrupiące przekąski

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 40 kcal
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 10g
  • Białko: 1g

Składniki

  • 1 kg ogórków małosolnych lub kiszonych
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml wody
  • 500 ml octu 10%

Przepis

Choć ogórki krokodylki na pierwszy rzut oka mogą wydawać się przekąską dla dzieci, tę wyjątkową przekąskę pokocha każdy. To staropolski przepis na kiszone ogórki, które zyskały nowe, oryginalne oblicze. Ta wersja sprawdzi się idealnie jako przekąska na każdą imprezę - czy to urodziny, grilla czy sylwestra. Ogórki krokodylki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są doskonałym źródłem błonnika, a także witamin, m.in. A, C i K. Na dodatek, to przepis niskokaloryczny, więc pasuje idealnie do diety każdej osoby dbającej o linię. Nie mają dużo tłuszczu, ale za to sporo białka. Oczywiście, są tutaj także węglowodany, ale jeśli umiarkuje się ich spożycie, nadal można cieszyć się zdrową przekąską. Przygotowanie ogórków krokodylków nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zaskoczy niejednego domownika czy gościa. Przekąskę przygotowuje się głównie z ogórków kiszonych lub małosolnych, które są bardzo łatwo dostępne w sklepach. To danie jest nie tylko smaczne, ale i wygląda niesamowicie. Chrupiące, zielone ogórki krokodylki to hit każdej domowej imprezy. Spróbuj je przygotować samodzielnie, a przekonasz się, jakie to proste. Smacznego!

  • Ogórki dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier, czosnek, cebulę, liście laurowe, ziela angielskiego i nasiona gorczycy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gdy zacznie się gotować, wrzucamy do garnka ogórki. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.
  • Po tym czasie ogórki wyjmujemy z garnka i przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewę z garnka przecedzamy przez sito i wlewamy do słoików z ogórkami tak, aby były w całości pokryte.
  • Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie ogórki krokodylki są gotowe do jedzenia.