Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem to moja propozycja na letnie dni, gdy ponad 40 stopni za oknem stanowczo zniechęca do długiego gotowania. Sałatka jest nie tylko bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale również sycąca, pożywna i smaczna. Przy okazji serdecznie polecam Wam kolejne przepisy, które sprawdza się w letnie dni: SKŁADNIKI Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem 400 g czerwonej fasoli z puszki 150 g tuńczyka odsączonego z oleju 1 czerwona cebula 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub np. rukoli 1 łyżka posiekanej mięty 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia skórka cytryna (opcjonalnie) szczypta suszonego oregano sól i …
🍴 Królewska sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem
- Liczba porcji: 2
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 403 kcal
- Białko: 26g
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 47g
- Błonnik: 13g
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- świeża pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Szukasz prostego, szybkiego, a przy tym zdrowego przepisu na sałatkę? Nasza królewska sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem spełni wszystkie te warunki. Jest niskokaloryczna, a zarazem sycąca, dzięki czemu sprawdzi się jako lekki obiad czy kolacja. Składniki, które do niej potrzebujesz, znajdziesz w każdym supermarkecie, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Czerwona fasola dostarcza organizmowi niezbędnego błonnika, a tuńczyk - białka. Dodatkowo, oliwa z oliwek, którą dodajemy do sałatki, jest źródłem zdrowych tłuszczów. Sałatka ma również niską zawartość soli, dzięki czemu jest idealna dla osób dbających o linię. Przygotuj ją już dziś i przekonaj się, jak smakuje zdrowie!
- Na początek przygotuj wszystkie składniki. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy, a tuńczyka rozdrobnij na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do miski razem z fasolą i tuńczykiem.
- Dodaj do miski oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Sałatkę najlepiej podawać na chłodno, dlatego raz przygotowaną, wstaw ją na 30 minut do lodówki.