Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem

Magda
Sałatki
15.07.2023 15:01
Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem

Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem to moja propozycja na letnie dni, gdy ponad 40 stopni za oknem stanowczo zniechęca do długiego gotowania. Sałatka jest nie tylko bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale również sycąca, pożywna i smaczna. Przy okazji serdecznie polecam Wam kolejne przepisy, które sprawdza się w letnie dni: SKŁADNIKI Sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem 400 g czerwonej fasoli z puszki 150 g tuńczyka odsączonego z oleju 1 czerwona cebula 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub np. rukoli 1 łyżka posiekanej mięty 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia skórka cytryna (opcjonalnie) szczypta suszonego oregano sól i …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/salatka-z-czerwona-fasola/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Królewska sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 403 kcal
  • Białko: 26g
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 47g
  • Błonnik: 13g

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Szukasz prostego, szybkiego, a przy tym zdrowego przepisu na sałatkę? Nasza królewska sałatka z czerwoną fasolą i tuńczykiem spełni wszystkie te warunki. Jest niskokaloryczna, a zarazem sycąca, dzięki czemu sprawdzi się jako lekki obiad czy kolacja. Składniki, które do niej potrzebujesz, znajdziesz w każdym supermarkecie, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Czerwona fasola dostarcza organizmowi niezbędnego błonnika, a tuńczyk - białka. Dodatkowo, oliwa z oliwek, którą dodajemy do sałatki, jest źródłem zdrowych tłuszczów. Sałatka ma również niską zawartość soli, dzięki czemu jest idealna dla osób dbających o linię. Przygotuj ją już dziś i przekonaj się, jak smakuje zdrowie!

  • Na początek przygotuj wszystkie składniki. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy, a tuńczyka rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  • Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do miski razem z fasolą i tuńczykiem.
  • Dodaj do miski oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Sałatkę najlepiej podawać na chłodno, dlatego raz przygotowaną, wstaw ją na 30 minut do lodówki.