PLASTRY ŁOPATKI W CIEMNYM SOSIE Z WARZYWAMI SUSZONYMI

Agnieszka
Obiad
11.07.2023 15:53
PLASTRY ŁOPATKI W CIEMNYM SOSIE Z WARZYWAMI SUSZONYMI

Dziś polecają się na obiad pyszne delikatne i bardzo mięciutkie plastry łopatki w ciemnym sosie z dodatkiem suszonych warzyw, przepis czeka już na was na blogu pod nazwą kuchnia domowa agi

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/07/plastry-opatki-w-ciemnym-sosie-z.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Plastry łopatki w ciemnym sosie z warzywami suszonymi

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 50g

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g warzyw suszonych (np. suszone pomidory, suszone pieczarki)
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Plastry łopatki w ciemnym sosie z warzywami suszonymi to wyjątkowo smaczna i aromatyczna potrawa, która zaskoczy twoje podniebienie. Kombinacja soczystego mięsa, głębokiego smaku ciemnego sosu i intensywności suszonych warzyw sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla smakoszy. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwycający. Z pewnością zadowoli ono zarówno rodzinę, jak i gości na specjalne okazje. Spróbuj naszego przepisu i odkryj nowe smaki!

  • Łopatkę wieprzową pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry mięsa z obu stron, aż będą rumiane. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  • Dodaj warzywa suszone i smaż przez chwilę, aby uwolniły swoje aromaty.
  • Wsyp mąkę i smaż, mieszając, przez kilka minut, aż zrumieni się i nabierze aromatu.
  • Stopniowo dodawaj bulion warzywny, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje
  • Przelej sos z warzywami na plastry mięsa w naczyniu żaroodpornym.
  • Naczynie z mięsem i sosem przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45-60 minut w temperaturze 180°C.
  • Gotowe plastry łopatki w ciemnym sosie z warzywami suszonymi podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
  • Smacznego!