Proste, klasyczne ciasto kruche, niezwykle mięciutkie z owocami i pianką. Jedno z moich ulubionych. Można użyć do niego dowolnych owoców- u mnie czerwone porzeczki które obrodziły wyjątkowo obficie w tym roku. ciasto nie jest mocno słodkie, więc fajnie orzeźwia w upalny dzień. Polecam ... składniki: na kruche ciasto: 520g mąki pszennej, 6 żółtek 2 łyżki cukru, 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na pianę : 6 białek, 1 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 700-800 g czerwonej porzeczki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ewentualnie 1 łyżka cukru Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta kruchego z podanych składników. Gotowe ciasto …
🍴 Pleśniak z czerwoną porzeczką
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
Przepis
Pleśniak z czerwoną porzeczką to pyszne i aromatyczne danie, które świetnie się sprawdzi na letnie przyjęcia. Delikatne ciasto o kruszonkowej fakturze, z domową czerwoną porzeczką i chrupiącą bułką tartą to połączenie smakowe, które zachwyci Twoje podniebienie. Ten przepis na pleśniak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Spróbuj go sam i przekonaj się, jak wspaniała może być ta kombinacja smaków!
- 1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- 2. Dodaj kostkę masła i rozetrzyj ją z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
- 3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
- 4. Ciasto podziel na dwie części.
- 5. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź jedną część ciasta.
- 6. Czerwoną porzeczkę umyj, osusz i przełóż do miski. Posyp mąką ziemniaczaną i cukrem, dokładnie wymieszaj.
- 7. Na ciasto w blaszce wyłóż czerwoną porzeczkę.
- 8. Na wierzch porzeczki posyp bułką tartą.
- 9. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na placek na kształt powierzchni blaszki i przykryj nim porzeczkę.
- 10. Piecz pleśniak w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
- 11. Po upieczeniu, ostudź pleśniak i pokrój go na prostokątne kawałki.
- 12. Podawaj pleśniak z czerwoną porzeczką na letnio!
- Smacznego!