Przepis
Szybki i łatwy sposób na posiłek potreningowy.
Sałatka z wołowiną
przepis na jedną porcję
150g rukoli
2 średnie pomidory (lub pomidorki koktajlowe)
olej z orzechów laskowych
mięso wołowe ( najlepiej wybrać mięso z polędwicy, rostbefu lub antrykotu)
olej kokosowy (lub masło klarowne)
sól ( ja użyłam himajalskiej)
pieprz czarny
tymianek (może być suszony)
STEK:
Mięso wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw pieprzem i ulubionymi ziołami ( u mnie był to tymianek). Ważne, aby w momencie, gdy wrzucimy mięso na patelnię, miało ono temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Stek smażymy ok. 2 minut z jednej strony, następnie przewracamy, zmniejszając lekko temperaturę i smażymy kolejne dwie minuty.
Następnie przewracamy mięso ponownie na pierwszą stronę i smażymy jeszcze minutę, gdy chcemy, aby nasz stek był średnio wypieczony lub 2 minuty, jeśli wolimy mięso bardziej wypieczone.
Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na ok. 5 minut, aby odpoczął. Przed podaniem solimy.
SAŁATKA:
Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidory także dokładnie umyj i pokrój w kostkę ( jeśli masz pomidorki koktajlowe, przetnij je po prostu na ćwiatki lub połówki), dodaj do rukoli i wymieszaj. Całość skrop olejem orzechowym i dokładnie wymieszaj.
Sałątkę podawaj z mięsem.