Jogurtowe bułeczki

Beata
Desery
18.04.2023 6:51
Jogurtowe bułeczki

Jogurtowe bułeczki Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, do pracy. Bułeczki dzięki jogurtowi są delikatne, puszyste a smak rozpływa się w ustach. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki na rozczyn: • 25 g drożdży świeżych • 3 łyżki cukru • 1 łyżka mąki pszennej • ½ szk. mleka letniego Składniki pozostałe: • ½ kg mąki pszennej • 250 g jogurtu naturalnego • Szczypta soli • 6 żółtek • 100 g masła rozpuszczonego • Powidła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na rozczyn mieszam razem ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję żółtka, jogurt, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję, wycinam kółka. Na każdym kółku na środku umieszczam po łyżeczce powideł i zwijam w kule, tak by dokładnie zalepić w niej powidła. 4. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 5. Gotowe. 6. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/04/jogurtowe-bueczki.html