Jak rozpoznać produkty z dodatkiem jadalnych owadów?

Agnieszka
Newsy
17.02.2023 13:33
Jak rozpoznać produkty z dodatkiem jadalnych owadów?

Jakiś czas temu w mediach pojawiła się informacja na temat produktów z dodatkiem owadów jadalnych. Dyskusje na ten temat wywołał fakt, że Unia Europejska zatwierdziła do sprzedaży mąkę zrobiona ze świerszczy. Dla części osób jedzenie żywności z dodatkiem owadów nie jest żadnym problemem. Inni jednak woleliby tego uniknąć. Jeśli należysz do tej drugiej grupy osób, sprawdź, jak rozpoznać, że do produktu dodano owady jadalne.

Owady jako żywność

Jedzenie owadów w całości nie jest w Unii Europejskiej niczym nowym. Od 1 stycznia 2018 roku jadalne owady oraz produkty z nich otrzymywane mogą być sprzedawane w sklepach na terenie krajów należących do UE.

3 stycznia 2023 r. Komisja Europejska wydała jednak rozporządzenie zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego jako nowej żywności. 

Z tego właśnie względu część osób zaniepokoiła się dodawaniem owadów do żywności. Boją się bowiem, że mogą zjeść je nieświadomie. 

Jakie owady są na liście nowej żywności?

Na liście nowej żywności znajduje się obecnie kilka owadów jadalnych:

  • mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy,
  • pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus) – suszone larwy,
  • szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana,
  • świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.

Jak rozpoznać, że do produktu dodane są owady jadalne?

Produkty, do których dodano owady, na przykład niewielką nawet ilość mąki ze świerszczy, muszą być odpowiednio oznakowane, aby konsument miał tego świadomość.

Zasady leżące u podstaw rozporządzenia w sprawie nowej żywności są następujące: nowa żywność musi być bezpieczna dla konsumentów i odpowiednio oznakowana, aby nie wprowadzać ich w błąd, a jeśli nowa żywność ma zastąpić inną żywność, nie może różnić się pod względem wartości odżywczych i sprawiać, że będą one niekorzystne dla konsumenta – czytamy na stronie Komisji Europejskiej.

Chcąc dowiedzieć się, czy w produkcie znajdują się owady, musimy przeczytać skład. Należy w składzie szukać nazw łacińskich:

  • Acheta domesticus (świerszcz domowy),
  • Tenebrio molitor (mącznik młynarek),
  • Locusta migratoria (szarańcza wędrowna).
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną