Kolejne gatunki owadów trafią do sklepów! Unia Europejska ujawniła, które insekty chce wpuścić na rynek

Agnieszka
Newsy
17.07.2024 11:15
Kolejne gatunki owadów trafią do sklepów! Unia Europejska ujawniła, które insekty chce wpuścić na rynek

W naszej części świata spożywanie owadów nie jest zbyt popularne, a często wzbudza nawet obrzydzenie. Wiele gatunków jest jednak jadalnych i zawiera sporo wartości odżywczych i białka. Są przy tym tanie i łatwe w przetwarzaniu. Unia Europejska dopuściła do spożycia już sporo gatunków, a teraz na listę trafiły kolejne.

Jadalne owady w Unii Europejskiej  i Polsce

Unia Europejska stosunkowo niedawno dopuściła do spożycia niektóre gatunki owadów. Początkowo sprzedawać i produkować produkty spożywcze można było jedynie z trzech gatunków:

  • mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy,
  • szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana,
  • świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.

W 2023 roku Komisja Europejska zatwierdziła kolejny gatunek, który swoją nazwą i wyglądem wywołał spore kontrowersje. Mowa o larwach chrząszcza pleśniowego. 

Do larw chrząszcza pleśniowego, mącznika, szarańczy wędrownej i świerszcza domowego, Komisja Europejska chce dodać jeszcze kilka innych gatunków jadalnych owadów.

Jakie owady zostaną dopuszczone do spożycia?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), którego zadaniem jest ocena ryzyka wprowadzanych na rynek produktów, rozważa dodanie do listu owadów jadalnych osiem kolejnych gatunków.

Jak na razie poznaliśmy nazwy tylko trzech z nich:

  • poczwarki samców pszczoły miodnej Apis mellifera, 
  • czarną muchę żołnierską Hermetia illucens, 
  • pospolite trutnie - samce pszczoły miodnej.

Jaki jest cel zatwierdzania owadów do spożycia?

Pomimo tego, że w Europie spożywanie owadów nie jest popularne, to w innych rejonach świata jest zupełnie odwrotnie.

Owady są doskonałym źródłem białka. W przypadku niektórych gatunków białko stanowi aż 80 procent masy ciała owada. 

Przy tym ich produkcja nie jest tak destrukcyjna dla środowiska, jak na przykład produkcja mięsa. Głównym celem jest więc stworzenie alternatywy dla spożycia mięsa i nabiału.

Jakie owady spożywa się na świecie najchętniej?

  1. Świerszcze: Bardzo popularne w Azji, Afryce i Ameryce Północnej. Są łatwe w hodowli i mają delikatny smak.
  2. Mączniki (larwy chrząszczy): Często spotykane w Europie i Ameryce Północnej. Mają delikatny, orzechowy smak.
  3. Koniki polne i szarańcza: Popularne w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej. Mają chrupiącą konsystencję i łagodny smak.
  4. Czerwce (Mealybugs): Spożywane głównie w Meksyku. Są bogate w białko i łatwe do hodowli.
  5. Mrówki: Spożywane na całym świecie, szczególnie w Ameryce Południowej i Azji. Mają kwaśny smak.
  6. Pająki: Popularne w Kambodży. Mają delikatny smak podobny do krabów.
  7. Gąsienice: Szczególnie popularne w Afryce. Mają wysoką zawartość białka i tłuszczu.

 

Kluczowe Punkty
  • Spożywanie owadów w Europie jest mało popularne, ale w innych rejonach świata jest odwrotnie.
  • Owady są bogate w białko i mają mniej destrukcyjny wpływ na środowisko niż produkcja mięsa.
  • Unia Europejska dopuściła do spożycia kilka gatunków owadów, w tym mącznika młynarka, szarańczę wędrowną i świerszcza domowego.
  • W 2023 roku Komisja Europejska zatwierdziła larwy chrząszcza pleśniowego jako jadalne owady.
  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozważa dodanie kolejnych ośmiu gatunków owadów do listy jadalnych, w tym poczwarek pszczoły miodnej, czarnej muchy żołnierskiej i pospolitych trutni.
  • Najchętniej spożywane owady na świecie to świerszcze, mączniki, koniki polne, czerwce, mrówki, pająki i gąsienice.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną