Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Beata
Obiad
04.01.2023 8:18
Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych w pysznym sosie, o wyrazistym smaku z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek dyni. Takie danie z pewnością możemy podać na niedzielny obiad lub karnawałowe kolacje. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 270 g suszonych pomidorów z pestkami dyni • ½ szk. whisky • 3 łyżki sosu sojowego jasnego • 100 ml śmietany 30% • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • Sól • Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroję w plastry, dłonią delikatnie rozbijam. Polędwiczki doprawiam pieprzem oraz solą. 2. Pomidory z pestkami dyni odlewam z oleju ( olej zostawiam), pomidory kroję w paseczki. Pomidory oraz pestki dyni przekładam do rondelka, zalewam whisky i dwie minuty gotuję. 3. Na oleju z suszonych pomidorów smażę mięso. Następnie podlewam wodą i gotuję do chwili aż mięso będzie miękkie. Wlewam sos sojowy, dodaje suszone pomidory z pestkami dyni oraz whisky. 4. Śmietanę rozrabiam z mąką ziemniaczaną, hartując wlewam do mięsa. Dwie minutki gotuję. 5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką. 6. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/01/poledwiczki-z-suszonymi-pomidorami.html