Wątroba z papryką Znudziła się Wam tradycyjna, smażona wątroba z cebulką, szukacie odmiany, oto przepis dla Was. 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: • ½ kg wątroby wieprzowej • 1 szt. papryki czerwonej • 1 szt. papryki żółtej • 2 szt. cebuli • ½ szk. mleka • 200 g koncentratu pomidorowego • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • 1 łyżka oliwy z oliwek • ½ łyżeczki papryki słodkiej • ½ łyżeczki czosnku • Pieprz • Sól Sposób przygotowania: 1. Wątrobę kroję na małe kawałki, zalewam mlekiem i odstawiam na godzinę. 2. Po tym czasie do miski wsypuję sól, paprykę słodką, pieprz, czosnek, wlewam oliwę oraz sos sojowy. Dokładnie mieszam i łączę z wątrobą odsączoną z mleka. 3. Wątrobę z marynatą smażę na rozgrzanej patelni. 4. Cebulę obieram drobno kroję, dodaję do wątroby. 5. Papryki myję, oczyszczam z nasion, kroję w drobno paseczki, dodaję do wątroby. 6. Wszystko podlewam jedną szklanką wody, dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję około 20 minut. 7. Wątróbka gotowa, podaję z ziemniakami oraz surówką. 8. Smacznego.