Karnawałowy Śledzik Szybka, prosta przekąska, którą można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała na różne uroczystości lub święta. 20 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: • ½ kg płatów śledziowych solonych • 2 listki laurowe • 2 cebule • 4 ziarna ziela angielskiego • 1 szk. przecieru pomidorowego • 2 łyżki ketchupu pikantnego • 100 g śliwek suszonych • 1 łyżeczka majeranku • 3 łyżki miodu • 1 łyżka octu jabłkowego • Sól • Pieprz Sposób przygotowania: 1. Płaty śledziowe przekładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na godzinę. 2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe. Przecier pomidorowy, ketchup, pokrojone suszone śliwki i gotuję około 10 minut. Na koniec doprawiam majerankiem, pieprzem oraz solą i studzę sos. 3. Płatki śledziowe kroję na mniejsze kawałki, łączę z ostudzonym sosem. 4. Śledzik gotowy. 5. Smacznego.