Żeberka w kapuście Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam żeberka, a żeberka w kapuście, palce lizać. Delikatne, mięciutkie mięso z żeberek wieprzowych w kapuście na bazie grzybów i powideł. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 1kg żeberek wieprzowych • 1 opakowanie pomysł na żeberka z cebulą i natką pietruszki • 100 g grzybów suszonych • 1 kg kapusty kiszonej • 4 ziarna ziela angielskiego • 4 listki laurowe • 200 g powideł śliwkowych • Sól Sposób przygotowania: 1. Grzyby suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na godzinę. 2. Żeberka myję, kroję w paski, doprawiam solą, pomysłem na żeberka z cebula i natką pietruszki. Mięso przekładam do woreczka od pieczenia, układam na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C. 3. Kapustę kiszoną przelewam wodą, przekładam do garnka, dodaję wcześniej namoczone grzyby wraz z woda z moczenia, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, powidła i gotuję około 30 minut. 4. Kapustę po ugotowaniu układam w naczyniu razem z upieczonymi żeberkami. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego.