Zapiekane białe kiełbasy z kapustą Kiełbaski na kapuście z sosem chrzanowym, to idealna propozycja na kolacje w dni karnawałowe. Smak tych kiełbasek, zaskoczy każdego Gościa. 9 szt. 40 minut czas przygotowania Składniki: • 9 szt., białej kiełbasy surowej • 6 szt. cebuli • ½ główki kapusty białej • 300 g boczku wędzonego paski • 1 łyżka Vegety • 2 łyżki chrzanu • 2 łyżki musztardy francuskiej • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki masła • 200 ml mleka Sposób przygotowania: 1. Kiełbasy owijam paskami boczku, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C. 2. Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam Vegetą. 3. Kapustę drobną kroję, dodaję do cebuli. Smażę około 20 minut. 4. W rondelku rozpuszczam masło, zdejmuję z palnika, wsypuję mąkę, mieszam, wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Następnie dodaję musztardę oraz chrzan i gotuję do momentu zagotowania. 5. Sos wlewam do kapusty. Mieszam i przekładam do naczynia. 6. Na kapuście układam upieczone kiełbaski. 7. Danie gotowe. 8. Smacznego.