Pyszna, słodka z dużą ilością bakalii i miodu. Tradycyjny przepis na kutię jak dawniej. Bakalie możecie dowolnie zamieniać na takie jakie macie w domu lub jakie lubicie. Możecie dodać orzechy lub pominąć i zrobić dokładnie taką jaka wam smakuje. Polecam... Składniki: 1 szkl. pszenicy na kutie 1 szk. niebieskiego maku garść orzechów 250 g bakalii kilka łyżek miodu (ok 1/2 szkl ,czasem więcej) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Pszenicę dokładnie płuczemy pod zimną wodą, następnie zalewamy świeżą wodą tak żeby było ok 1 cm nad pszenicą i zostawiamy na całą noc do napęcznienia. na drugi dzień pszenicę ponownie płuczemy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. musicie próbować czy jest już wystarczająco miękka. Ja gotuje ok 30-40 min. Następnie odcedzam …