Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką Nie masz pomysłu na obiad, na coś nowego na imprezy oto danie dla Ciebie. Szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, który sprawia, że potrawa jest smaczna i soczysta. 6 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 500 g mięsa mielonego wieprzowego • 1 szt. cebuli • 15 g oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soli • ¼ łyżeczki pieprzu • ½ łyżeczki ostrej papryki • 3 łyżki bułki tartej • 12 plastrów boczku wędzonego • 18 śliwek suszonych • 6 szt. patyczków do szaszłyków Sposób przygotowania: 1. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. 2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję usmażoną cebule. Wsypuję sól, pieprz, paprykę ostrą, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. 3. Na patyczki od szaszłyków nadziewam po 3 śliwki suszone. Każdy szaszłyk, że śliwką oblepiam masą mięsną, następnie owijam 2 plastrami boczku. 4. Szaszłyki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 190°C. 5. Gotowe. 6. Smacznego.