Jabłecznik Babuni Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze Babcie, teraz każdy piecze ciasta nowoczesne, ale czasami warto wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Czas przygotowania 60 minut 20 porcji Forma 24 cm x 24 cm Składniki: • 400 g mąki pszennej • 4 jajka całe • 180g cukru pudru • 200 g masła • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 120 g cukru • ½ łyżeczki cukru waniliowego • 700 g jabłek • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżki bułki tartej • Szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem. 2. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta ( pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C. 3. Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam. 4. Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek. 5. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta. 6. Ciasto piekę 40 minut w 180°C. 7. Gotowe. 8. Smacznego.