Jabłka: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Wykonanie: Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. Piekłam w blaszce 34x24 Składniki: 200 g. masła 3 pełne łyżki cukru 250 g. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 żółtek (białka wbić do osobnej miski) Można dodać kilka łyżek wody na początek, żeby jabłka się nie przypaliły. Smażyć na małym gazie często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę. Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Na blogu jest też wersja z rabarbarem, jedna i druga przepyszna. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Tak przygotowaną pianę, wyłożyć na jabłka. Następnie wyłożyć je na wystudzone ciasto. Nie za słodkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, także zróbcie według swojego gustu.