Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego Czy masz dziś ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje ślimaczki z budyniem oraz rodzynkami. 13 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na budyń: • 250 g mleka • 2 żółtka • 30 g masła • 50 g cukru • 40 g mąki pszennej Składniki dodatkowe: • 50 g rodzynek • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 2 łyżki mleka • 1 żółtko Sposób przygotowania: 1. 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami. 3. Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki. 4. Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki. 6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C. 7. Gotowe. 8. Smacznego.