Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o partię chipsów kukurydzianych, która nie powinna trafić do spożycia, ze względu na wykrycie w niej składnika potecjalnie zagrażającemu zdrowiu.
Wykryto zagrożenie dla zdrowia
Podstawowym zadaniem GIS jest nadzorowanie i kreowanie działań mających na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Ważne w tym jest również minimalizowanie skutków zdarzeń niekorzystnie wpływających na życie Polaków – informowanie, aktywizacja i edukacja.
Obecni GIS informuje o wycofaniu ze sklepów jednej z partii chipsów kukurydzianych solonych oznaczonych jako produkt bezglutenowych z powodu wykrycia substancji alergennej - glutenu. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Numer partii: 147.7
Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Uruchomiono odpowiednie procedury
Producent uruchomił już procedury wycofania produktu z rynku poprzez kontakt z poszczególnymi odbiorcami. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.
Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców.
Wycofywanie produktów z rynku
Wycofanie z rynku to dobrowolne i/lub obowiązkowe działanie polegające na wycofaniu produktu ze sprzedaży detalicznej lub dystrybucji. Niektóre możliwe zdarzenia, które mogą spowodować wycofanie, obejmują klęski żywiołowe (powódź, katastrofy naturalne, pożar), wypadki, błędy, przerwy w dostawie prądu, skażenie bakteryjne lub wirusowe, sytuacje pandemiczne i działania spowodowane przez człowieka (zamierzone skażenie, niewłaściwe oznakowanie, błędne oznakowanie alergenów).
W zasadzie każdy producent i dystrybutor żywności powinien posiadać procedurę wycofywania produktu. Firmy, które są do tego przygotowane i mają odpowiedni plan działania, w sytuacji kryzysowej odnoszą korzyści z szybkiej reakcji oraz właściwej komunikacji