Pieczone ziemniaki Znudziły Ci się gotowane ziemniaki, nie masz pomysłu na coś nowego, oto przepis dla Ciebie. Ziemniaki z aromatycznym boczkiem. Skuś się. 20 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 10 ziemniaków dużych • 1 cebula • ½ kg ziemniaków • 20 dag. pieczarek • 10 dag boczku wędzonego • 10 dag sera żółtego • 2 łyżki ketchupu • Olej do smażenia • Sól • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków • pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierasz, myjesz, kroisz wzdłuż na połówki, robisz łyżeczką otwór. Ziemianki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 2. Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz drobno pokrojony boczek oraz drobno pokrojone pieczarki. Doprawiasz solą oraz pieprzem. Grzyby przekładasz do naczynia, dodajesz ser żółty straty na tarce o dużych oczkach oraz ketchup. 3. Farszem napełniasz otwory każdego ziemniaka. 4. Ziemniaki zapiekasz 10 minut w piekarniku w 180 °C. 5. Gotowe. 6. Smacznego.